Astrid Olde Olthuis:
tekstschrijver, fietsenmetastrid, trouwambtenaar

In deze serie komt telkens een ondernemer die begeleiding krijgt van een ondernemerscoach aan het woord over zijn/haar ontwikkeling. Juist in tijden van verandering en Corona levert dit interessante gespreksstof op om te delen. Dit keer Astrid Olde Olthuis (50) uit Losser en haar ondernemerscoach is Frank Rekers.

Astrid is er in de wereld om verhalen te vertellen en mensen te verbinden met hun verhalen. Astrid daarover: “Iedereen heeft zijn verhaal, bedrijven hebben hun eigen verhaal. Ik ben er om hen te helpen dit te delen, in woord en geschrift”. Ze doet dit op meerdere manieren. Als tekstschrijver deelt ze verhalen van bedrijven en organisaties. Te denken valt aan websiteteksten, teksten voor sociale media, flyers of andere uitingen. Als fietscoach neemt ze groepen medewerkers uit het bedrijfsleven op de fiets mee naar buiten. En als trouwambtenaar vertelt ze het levensverhaal van een bruidspaar op hun mooiste dag.

Astrid is jarenlang eindverantwoordelijk geweest als Hoofd Verkoop van een kledingketen met 28 winkels en heeft daarmee een commerciële achtergrond. Frank over Astrid wat haar uniek maakt“Astrid is niet alleen uitvoerder maar denkt strategisch mee. Daar zit direct haar toegevoegde waarde. Met haar ervaring is ze voor bedrijven een aantrekkelijke sparringpartner. Ze denkt net even een stapje verder mee. Ze doet alles met persoonlijke aandacht en daadkracht”. Astrid vult aan: “Als ik zeg dat ik iets voor iemand doe, dan gebeurt het ook”. Frank beaamt dat; “Je kunt op haar vertrouwen. Haar enthousiasme is aanstekelijk en haar goedgevigheid haar valkuil. Het komt erop neer dat ze vaak meer uren voor de klant maakt dan dat ze door factureert. Een zakelijk dingetje waar ze aan mag werken. Dus (nieuwe) klanten”: zegt Frank met een knipoog, “maak nu nog gebruik van haar om je voordeel er mee te doen”.

Waarom ben je zelfstandig ondernemer geworden?
Tot 2018 was ik in loondienst. De kledingketen waarvoor ik werkte, werd in 2017 failliet verklaard. Daarna heb ik nog een jaartje bij een groothandel als Hoofd Verkoop gewerkt. Daar voelde ik me niet thuis. Ik begreep die wereld niet. Vond de afstand tussen mens en product te groot en kon er mijn personal touch niet in kwijt. Toen ben ik eens diep na gaan denken wat ik nu echt wilde gaan doen en heb voor het zelfstandig ondernemerschap gekozen. Dat kwam niet van het een op het andere moment. Het was een hele zoektocht en traject om dat te ontdekken”.

Hoe ervaar jij deze Corona-periode?
“Als iets heel bijzonders. In zowel positief als negatief opzicht. Negatief omdat de wereld op z’n kop staat, mensen worden ziek en komen te overlijden, bijna alle bedrijfstakken zitten in zwaar weer, de onzekerheid die het allemaal met zich meebrengt, het onderlinge contact dat wordt gemist. En zo kan ik nog wel heel wat zaken opsommen. Maar ook wel de positieve kant. Je wordt gedwongen om eens goed te kijken waar je nu staat, hoe kwetsbaar je bent. Er wordt een beroep gedaan op je veerkracht en je ontdekt ook waar die zit. Ik zie mooie initiatieven ontstaan, mensen waarvan je het niet verwacht komen met fantastische creatieve ideeën. Je kunt twee dingen doen: huilend in een hoekje gaan zitten of vooruit kijken en er iets van maken. Mensen en bedrijven die zich in die laatste groep bevinden, vind ik fantastisch”.

Astrid over het coachingstraject “Volle Kracht Vooruit”’ bij Frank?
“In maart ben ik gestart met coaching. Dit traject doe ik samen met een groep andere jonge zelfstandige ondernemers. De eerste twee bijeenkomsten waren nog fysiek in Hengelo, maar na de beperkingen die corona ons oplegde, werden dit ZOOM-bijeenkomsten. Ik haal daar heel veel inspiratie uit. We worden nauwgezet begeleid en uitgedaagd om over onze activiteiten na te denken en meteen uit te voeren. Het heeft mij geleerd zichtbaar te blijven zodat ik telkens in het vizier van mijn potentiële klanten blijf. Zo heb ik bijvoorbeeld op LinkedIn een weggeefactie voor Moederdag gedaan waarbij ik een reboost van iemands website weggaf. Het brengt mooie reacties te weeg. Ook ben ik nu druk bezig achter de schermen om te kijken welke kant ik op wil en kan. Dat neemt nu hele heldere vormen aan. Eerlijk gezegd, ben ik hartstikke druk nu. Dit richt zich nu met name op het schrijven van teksten. De fietssessies mogen nu niet doorgaan en ik verwacht ook niet dat ik dit in het najaar kan oppakken. Ook de meeste trouwerijen zijn of naar het najaar of 2021 doorgeschoven”.

Vol overgave zegt Astrid over haar ambitie met fietssessies: “Het delen van verhalen bevordert openheid en een betere onderlinge samenwerking. Buiten in beweging zijn uit de hectische omgeving draagt bij aan verbinding en geeft vertrouwen.  Ik help bedrijven om veranderbereidheid te stimuleren. Elkaar beter kennen, brengt een groter draagvlak voor veranderingen. Dit draagvlak ontstaat door gezamenlijkheid en draagt bij aan meer plezier in het werk wat het bedrijfsresultaat ten goede komt”.

Hoe zie jij de tijd na de Corona-crisis?
“Die gaat er anders uit zien maar ook weer niet. Ik vraag me af of mensen echt anders worden. De eerste tijd denk ik wel, maar daarna zullen de meesten weer terugvallen in oud gedrag. Dat zie je nu al bij de kleine versoepeling van de maatregelen. Mensen zoeken elkaar meteen weer op en vergeten dan wel eens afstand te nemen. Aan de ene kant is dat ook wel weer mooi, want het bewijst dat wij humans elkaar toch wel nodig hebben. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat persoonlijke contact ook wel mis. Wat we wel van corona geleerd hebben, is dat online vergaderen prima gaat. Ik ervaar het als minder afstandelijk dan dat ik eerst dacht. Tuurlijk vind ik niet dat we dat nu altijd moeten blijven doen, maar het is een prima hulpmiddel voor het tegengaan van files en volle agenda’s door reistijd. Werken vanuit huis gaat prima. Het zal nog wel even duren voordat we echt in het na-coronatijdperk zitten. We hebben nu in ieder geval een mooi leerproces om ons op te maken voor weer een nieuw virus als dat zich weer voordoet”

Deze weergave is opgemaakt door Frank Rekers.
Frank Rekers is leiderschap- en ondernemerscoach en helpt ondernemers bij hun persoonlijke ontwikkeling en zakelijk succes. Het interview is telkens met een ondernemer die gecoacht is of wordt door Frank. Ook interesse: Het coachingsprogramma “Volle Kracht Vooruit” dat gevolgd kan worden door ZZPérs. Dit kan met subsidie. Informeer naar de voorwaarden, bel direct met 085-8768832 of kijk op  https://www.4human.nl/zzp/

Omdat Astrid tekstschrijver is zal deze serie voortaan door Astrid worden uitgeschreven www.astridoldeolthuis.nl

Met ondernemende en positieve groet,

Frank Rekers