Hanneke Bekke: financieel vertrouwenspersoon

In deze serie komt telkens een ondernemer aan het woord, die begeleiding krijgt van ondernemerscoach Frank Rekers, over zijn/haar ontwikkeling. Deze keer ondernemer Hanneke Bekke (50) uit Hengelo. Ze is getrouwd en heeft een 13-jarige zoon.

Hanneke Bekke:People don’t care how much you know until they know how much care”

“Een leuk onderwerp is het niet en vaak wordt het vooruit geschoven. Dat kan later nog wel!” Zo typeert Hanneke Bekke de gedachten van haar klant. Haar hulp zou een steentje daaraan bijdragen en ze startte in augustus 2018 als zelfstandig onderneemster. Ze helpt mensen bij het voorbereiden en afwikkelen van nalatenschappen na een overlijden. Hanneke: “Inmiddels richt ik me meer op de “voorkant” zoals ik altijd zeg. “Wees je bewust dat het ook jou kan overkomen. Dat je je (financiële) zaken goed in beeld hebt en er over nadenkt wat je wilt als jou iets overkomt door ziekte of overlijden. Ik help met wat je zelf kunt en wilt regelen in jouw eigen situatie. Het doel is dat mijn klant makkelijker met een notaris in gesprek  gaat, weet wat ze wil en waar het over gaat.” Ze richt zich specifiek op vrouwen om te helpen met vragen over erven en testamenten. Maar ze verschaft ook inzicht in het eigen financieel plaatje van nu en voor later.

Onbedoeld onderneemster
Hanneke komt uit een ondernemersgezin, maar had nooit de ambitie om zelfstandig te worden. Ze is er als het ware ingerold. Tijdens haar 28 jaar lang durende carrière bij ABN AMRO werd haar duidelijk dat ze niet helemaal gelukkig was in haar rol. “Ik kon eigenlijk niet zijn wie ik wilde zijn. Ik wilde de bank en haar strategie veranderen. Mijn focus lag op iets waarop ik helemaal geen invloed had.” Haar ondernemerscoach Frank Rekers herkent dit in haar: “Hanneke volgt haar eigen pad en is coachbaar tot op zekere hoogte. De zaken pakt ze snel op maar ze geeft er haar eigen draai aan. Ze is geen makke volger. Daar heb ik wel respect voor. Andere ondernemers kunnen zich laten inspireren hoe Hanneke zich positioneert.” Waar ze wel van hield waren de gesprekken met mensen, naar ze luisteren en ze helpen op het gebied van schenken en erven. “De worsteling die sommige mensen met deze onderwerpen hebben, triggerde mij,” vervolgt Hanneke, “En zo ben ik vanuit mijn hart met mijn eigen kantoor begonnen. De uitspraak van Theodore Roosevelt: ‘Het kan mensen niet schelen hoeveel je weet, totdat ze weten hoeveel je om hen geeft’ is me op het lijf geschreven.”

‘Het kan mensen niet schelen hoeveel je weet, totdat ze weten hoeveel je om hen geeft’

Taaie materie met een vleugje humor
Hanneke heeft de natuurlijke gave om snel connectie te maken met mensen door goed naar hen te luisteren. Brede kennis en jarenlange ervaring plus een gedegen opleiding als vermogensplanner, beleggingsadviseur en executeur maken haar een betrouwbare en onderscheidende gesprekspartner met een vleugje humor. “Het belangrijkste voor mij is om de materie over financiële en testamentaire kwesties voor anderen begrijpelijk en persoonlijk te maken.”  Frank ziet deze kracht in haar terug: “Ik heb Hanneke leren kennen als iemand die mensen ”oprecht” verder wil helpen.  Ze is een vakvrouw en heeft een grote betrokkenheid. En dat tegen hele maatschappelijk verantwoorde tarieven. Dat siert haar. Haar aandachtspunt is wel, net als dat van veel starters, dat ze zichzelf niet te kort doet door die betrokkenheid en ze zichzelf daarmee financieel onderwaardeert.”

Zonder zichtbaarheid geen bestaansrecht
Om zichzelf verder te ontwikkelen, sloot ze zich aan bij Franks programma “Volle Kracht Vooruit”. “Met alleen mijn kennis, kunde en mensen willen helpen, kwam ik er niet,” vertelt de onderneemster, “En in mijn eentje vond ik dat best lastig. Ik moest leren ondernemen en moet dat nog steeds. Ook een topsporter heeft een coach nodig, toch?” Het traject bracht haar in ieder geval flink verder. “Het gaf me een goede en nuchtere kijk op het ondernemerschap en wat daarvoor nodig is. Kijk maar eens naar het werk wat je moet verzetten en wat aan de buitenkant niet te zien is. Een goed voorbeeld voor mij is het opstellen van mijn productenaanbod. Als je in loondienst bent, wordt dat allemaal voor je gedaan.” Frank begeleidde haar daarbij en liet haar zichtbaar worden: “Dit was voor haar de uitdaging: laten zien wie je bent en wat je doet. Waar ben je uniek in. Zonder zichtbaarheid heb je geen bestaansrecht. Maar wel op een manier die bij haar past.”

Dit was voor haar de uitdaging: laten zien wie je bent en wat je doet. Waar ben je uniek in“

Live contact heeft de voorkeur
Hanneke liet zich niet uit het veld slaan door corona. “In het begin van dit jaar was ik even beduusd en lam geslagen. Afspraken die stonden, werden omgezet naar online afspraken. Dat was voor mij zelf geen probleem maar voor sommige mensen die ik voor het eerst sprak, wel. Opdrachten werden op on-hold gezet. Al vrij snel ben ik gaan kijken wat er wel kon en op welke manier. Ik ben mezelf meer gaan profileren via de sociale media kanalen. Aanvankelijk vond ik het lastig om daar over ziek zijn, doodgaan en financiën te vertellen. Ik heb mijn weg hierin gevonden en ga steeds vaker live, bijvoorbeeld met mijn tips op Facebook.” Ook deelt Hanneke haar kennis door het geven van webinars en dit gaf haar het inzicht dat ze op haar manier ook goed online contact met haar doelgroep kon houden. Haar voorkeur gaat echter wel uit naar live contact. “Soms ben ik het online gebeuren wel eens zat. Fysiek werken en netwerken is voor mij belangrijk en gelukkig beschik ik over een grote spreekkamer met een flinke tafel van 2 meter breed. Daar kan ik heel goed nog gewoon gesprekken met mijn klanten voeren.”

Meer informatie over Hanneke:
email:  hanneke@hannekebekke.nl
website: www.hannekebekke.nl
Sociale media: Facebook LinkedIn Instagram

Dit interview is opgemaakt door Frank Rekers.
Frank Rekers is leiderschap- en ondernemerscoach en helpt ondernemers bij hun persoonlijke ontwikkeling en zakelijk succes. Het interview is telkens met een ondernemer die gecoacht is of wordt door Frank. Ook interesse: Het coachingsprogramma “Volle Kracht Vooruit” dat gevolgd kan worden door ZZP’ers. Dit kan met subsidie. Informeer naar de voorwaarden  https://www.4human.nl/zzp/.

De tekst is geschreven door Astrid Olde Olthuis, Astrid schrijft websiteteksten, persoonlijke interviews en content voor sociale media, vertel@astridoldeolthuis.nlwww.astridoldeolthuis.nl
De foto is opgemaakt door Humphrey Fridt van Creative Dutch Design, humphrey@creative-dutch.nl, www.creative-dutch.nl

Vanaf eind januari komt er een speciaal coachingsprogramma voor ondernemers die zich ook op duurzaamheid willen gaan richten en ondersteuning willen hoe dit vorm te geven. Dit kan worden gevolgd met speciale subsidievoorwaarden. Interesse? Neem alvast contact op: frank.rekers@4human.nl

Met ondernemende en positieve groet,