Rianne Roes:
Samen alleen

In deze serie komt telkens een ondernemer, die begeleiding krijgt van een ondernemerscoach, aan het woord over zijn/haar ontwikkeling. Dit levert interessante gespreksstof op om te delen. Dit keer relatietherapeut Rianne Roes (1985) uit Winterswijk. Haar ondernemerscoach is Frank Rekers.

Rianne studeerde af als orthopedagoog en specialiseerde zich later in relatietherapie. Ze startte haar bedrijf “SamenAlleen” en helpt individuen en paren nieuwe perspectieven aan te reiken met betrekking tot henzelf en hun relaties. Dat alles zodat de kinderen die bij ze opgroeien daar de vruchten van mogen plukken. Naast relatietherapie geeft ze ook individueel therapie vanaf 23 jaar.  “Ik zou graag willen dat mensen vrede hebben met wie en wat ze zijn. Ik geloof niet in het systeem waarin wij als therapeuten moeten werken. In dit systeem wordt m.i. de denkfout gemaakt dat we mensen in hokjes en kaders kunnen stoppen. Ik geloof dat we allemaal aan het worstelen en ploeteren zijn in het leven, daarom geloof ik ook niet in een duidelijk onderscheid tussen goed en fout, tussen waarheid en leugen, tussen ziek en gezond,” onderbouwt Rianne haar andere kijk op relatietherapie. “Als er een stoornis is, dan is die er, maar deze is voor mij nooit leidend voor mijn blik op mensen. Het is “slechts” een onderdeel van de context waarmee en waarin je leeft. Want of de stoornis juist wel of niet belemmerend werkt, hangt weer af van verschillende factoren en situaties. Gedrag is vaak een uitingsvorm. Tijdens de therapie is het voor mij belangrijk dat ik in verbinding ben met de cliënt”

 

Confronterend en doeltreffend
Sinds begin dit jaar volgt Rianne een coachingstraject bij ondernemerscoach Frank Rekers. “Ik had het idee dat ik binnen het ondernemersvak nog veel te leren had. Zodat ik allround ook wat beter snap wat er bij het onderhouden van je bedrijf komt kijken.” Het heeft haar bedrijf en haarzelf in beweging gezet. “Mijn omzet was wel flink aan het stijgen, maar mijn gevoel van zingeving daalde tegelijkertijd. Daardoor ben ik kritischer gaan nadenken over wat ik nu precies met mijn bedrijf, mezelf en mijn leven wil. Met aanmoediging van Frank en de groep heb ik in ieder geval de stap genomen om met mijn boek te beginnen met alle twijfels en onzekerheden die daarbij horen. De sessies binnen het traject hebben me op structurele basis na laten denken waar ik met mijn bedrijf nu eigenlijk mee bezig ben.” Ook buiten de groep nam Frank de tijd om Rianne op een positieve maar confronterende en doeltreffende manier haar op haar patronen te wijzen. Het gaf haar net dat zetje om verder aan de slag te gaan.  Frank over haar: “Rianne is een vakvrouw. Ze heeft veel te bieden: ze is expert, authentiek, heeft een goede uitstraling en een gezonde dosis ambitie. Misschien wel tè waardoor ze zichzelf soms moet afremmen.”

Podcast met meer dan 2000 luisteraars
Voor mensen die meer uit zichzelf en hun relatie willen halen, bedacht en maakt Rianne de ‘Alles is Liefde’-podcast. Daarin interviewt de therapeute professionals op het gebied van liefde, seks en relaties. “Onderwerpen waar we het niet zo gemakkelijk over hebben,” erkent Rianne. Ze is er trots op dat haar podcast maandelijks meer dan 2000 luisteraars trekt. En ondernemend als ze is, werkt ze ook nog aan een boek voor stellen die samen een kindje verwachten. Het boek omschrijft wat dan de impact op je relatie kan zijn. De planning is dat het boek volgend voorjaar uitkomt.

Deze veelzijdigheid past bij haar. Het is ook niet voor niets dat ze twee jaar geleden koos voor het zelfstandig ondernemerschap: “Ik voelde dat ik als mens en therapeut gekooid zat in een productiesysteem, de fabriek, die het zorgsysteem inmiddels is geworden. Misschien voor veel collega’s prima te doen, maar met mijn enthousiasme, denkwijze, creatieve ideeën, open mind en ondernemersdrive paste ik niet meer in dat gebaande pad. En in mijn eigen bedrijf kan ik steeds meer worden wie ik ben en uitdragen waar ik voor sta. Als mensen bij mij zijn geweest durf ik te garanderen dat ze er effect van zullen merken, dat ze iets gaan denken wat ze nog niet gedacht hadden, dat er perspectieven en ideeën zijn ontstaan die hoe dan ook iets in zichzelf en hun omgeving in beweging gaat brengen. Volgens Frank heeft Rianne alles in zich om een grootsheid in haar vakgebied te worden: “Rianne is iemand met een boodschap waarnaar de wereld gaat luisteren. Daar hoort bij als stip op de horizon dat ze als spreker optreedt, columniste is, auteur en gevraagd gaat worden op symposia om haar visie te delen.”

Keuzes die gemaakt moesten worden
De coronaperiode was voor de Achterhoekse een uitdaging. Praktisch omdat ze geen opvang had voor haar zoontje en een man die ook gewoon moest werken plus een bedrijf dat op poten moest worden gehouden. Daarnaast had ze het gevoel dat ze continu ‘aan stond’: “Ik merkte dat ik keuzes moest maken. Wat geeft energie en wat kost energie? Waar sta ik voor en hoe wil ik dat uitdragen? Ik ben gaan bezinnen.  Omzettechnisch niet altijd de slimste keuze misschien, maar soms moet je eerst ruimte creëren zodat er iets voor in de plaats kan komen wat nog beter past.”

Durf te dromen
De toekomst ziet de sympathieke onderneemster als een geschenk: “Alles is in beweging en dat is mooi. Maar met transformatie en transitie tijdens en na de coronaperiode komen er ook gevoelens van verdriet, rouw, weemoed en loslaten voorbij. Dus erg rustig zou ik het niet willen noemen. Alles wat toen is gaan borrelen mag nu naar buiten komen. Naast dat ik daarvan geniet is het ook een emotionele rollercoaster met veel zingevingsvragen, dualiteit hoofd-hart, prioriteiten, relaties met andere mensen en ondernemerstaken.” Hierin ligt volgens Frank ook haar uitdaging: “Rianne moet durven dromen. Daarin liggen haar doelen in besloten, om vervolgens de doelen om te zetten in keuzes en gedrag. Daarvoor moet ze bestaande zekerheden en werkzaamheden loslaten om tijd vrij te maken om haar ambities en dromen na te streven.”

Had ik maar meer gewerkt
Rianne is getrouwd en heeft een zoon van vier. In dat laatste ziet Frank in combinatie met het zelfstandig ondernemerschap ook nog wel een extra uitdaging voor haar: “Dromen nastreven dient op een gezonde uitgebalanceerde manier te gebeuren want er is nog nooit een ondernemer geweest die op zijn sterfbed zei: ’had ik maar meer gewerkt’. Ondernemen is ook de juiste prioriteiten stellen en de juiste balans hebben tussen privé en werk.” Persoonlijk vindt hij het een zegening om haar te mogen begeleiden in de stappen die ze te gaan heeft: “Juist omdat ze zoveel potentie heeft en van waarde kan zijn. Haar succes is tenslotte ook mijn succes.”

Meer informatie over Rianne:
www.samenalleen.com
email: rianneroes@samenalleen.com
telefoonnummer: 06-23972636
Sociale media : LinkedIn Facebook Instagram Podcast

Deze weergave is opgemaakt door Frank Rekers.
Frank Rekers is leiderschap- en ondernemerscoach en helpt ondernemers bij hun persoonlijke ontwikkeling en zakelijk succes. Het interview is telkens met een ondernemer die gecoacht is of wordt door Frank. Ook interesse: Het coachingsprogramma “Volle Kracht Vooruit” dat gevolgd kan worden door ZZPérs. Dit kan met subsidie. Informeer naar de voorwaarden  https://www.4human.nl/zzp/

De tekst is geschreven door Astrid Olde Olthuis, Astrid schrijft websiteteksten, persoonlijke interviews en content voor sociale media, vertel@astridoldeolthuis.nlwww.astridoldeolthuis.nl

Met ondernemende en positieve groet,