Het fundament bij Leiderschap 

Helaas, helaas, helaas! Het meest fundamentele bij leiderschap is: “Ken jezelf en ken de ander”.

In het debat woensdagavond – de avond voor de Europese verkiezingen – tussen Mark Rutte en Thierry Baudet viel me op dat Baudet niet wist dat Rutte zijn zus enkele jaren geleden was overleden. Op de vraag van Jeroen Pauw: “Ken je Thierry Baudet?” antwoordde Rutte: “Niet”.

Als je dagelijks met elkaar samenwerkt, een verantwoordelijke funcie heb, in dit geval zelfs een land bestuurd is het onvoorstelbaar en ondenkbaar dat je elkaar niet of onvoldoende kent. Blijkbaar is er niemand in de Tweede Kamer die voldoende power heeft om dit te doorbreken, anders hadden deze heren een andere vorm van leiderschap kunnen tonen. Ik constateerde Helaas dat deze politica de afgelopen jaren niet de moeite hebben genomen om elkaar echt te leren kennen.

Elkaar kennen, daar tijd voor nemen, verdieping in de ander geeft verbinding die van onschatbare waarde is voor constructieve samenwerkingen en voor goed leiderschap. Ik heb dat gemist in dit debat. Niet voor niets dat het hele debat men tegenover elkaar stond.

Neem Nelson Mandela: hij was een man van het dialoog, hij zaaide geen angst maar handelde altijd van een visie, hij was close met zijn vrienden en hij was closer met zijn vijanden. Hij kende ze door en door. De vijand kreeg zelfs respect voor hem. Deze vorm van leiderschap geeft verbinding, je bereikt er veel meer mee. Daar kunnen we nog veel van leren. En dit kan iedereen toepassen om een beter mens c.q. leider te zijn.

Je kunt tenslotte alleen groeien dankzij die anderen in relatie tot die ander. De wijsheid, de Ubuntu-filosofie uit Zuid-Afrika is gebaseerd op respect en erkenning: wij zijn allen maar een mens in relatie tot die ander mens.

Fijne dag vandaag!

Met ondernemende groeten,

Frank Rekers


Frank Rekers is ondernemer, eigenaar van 4Human Training, Coaching & Advies. Zijn en zijn specialisaties:
→ Leiderschapsontwikkeling (met aandacht voor visievorming en waarden)
    special: leiderschapslessen van Nelson Mandela
→ Samenwerken (het WIJ-gevoel creëren)
→ Gastvrijheid
→ Ondernemerschap
    begeleiding van ondernemers en ZZPers in hun persoonlijke ontwikkeling en zakelijk succes

Interesse? Dat kan wellicht zelfs met subsidie.

Kijk eens op bij 4Human ZZP begeleiding 

Wil een vrijblijvende kennismaking, mail naar info@4human.nl of bel direct met 085 – 8768832