Groei als leider op Robbeneiland

vrijdag, 05 feb 2010 14:47 | Door: de Twentsche Courant Tubantia

ENSCHEDE – Vorig jaar begeleidde hij al een groepje ondernemers op een training in Zuid-Afrika. Nu gaat Frank Rekers van training- en coachingbureau 4Human in Enschede nog een stap verder.
Hij wil leidinggevenden letterlijk in de voetsporen van Nelson Mandela laten treden. ‘Groei als zakelijk leider op Robbeneiland’, heet de leiderschaptraining. Een bezoek aan het eiland waar Nelson Mandela achttien jaar achter de tralies heeft gezeten, is onderdeel van het trainingprogramma. “Inclusief een overnachting in een vergelijkbare cel als Mandela”, zegt Rekers, die met gevoel voor marketing de opleiding aanbiedt als ‘een wereldprimeur’. “We hebben onlangs met de autoriteiten op Robbeneiland alles rondgemaakt. Het is echt voor de eerste keer dat dit wordt toegestaan.”
Rekers is enkele keren in Zuid-Afrika geweest. Hij zegt ‘erg gepakt’ te zijn door het land. Niet alleen door het overweldigende landschap, de mensen en de leefgewoonten, maar ook door de filosofie van leiding geven in Zuid-Afrika. “In Amerika denken ze: ik ben omdat ik heb. In Nederland is het vooral op kennis gericht: ik ben omdat ik denk. In Zuid-Afrika is het: ik ben omdat we zijn. Dienend leiderschap dus. Nelson Mandela is daar natuurlijk de belangrijkste exponent van. Een grote inspirator voor heel velen, overal ter wereld. Hij is in staat gebleken veertien verschillende culturen te binden door vooruit te kijken. Daar kunnen we in Nederland nog heel veel van leren.
Goed leiderschap kan alleen als je blik voorwaarts gericht is. Het verleden verander je niet meer. Mandela was zich daarvan bewust. Dat is een ongekende eigenschap voor iemand die in de kracht van zijn leven in totaal 27 jaar gevangen heeft gezeten, waarvan een groot deel op Robbeneiland. Hij had alle reden om te vervallen in rancune en te leven in het verleden. Maar hij had altijd zijn focus op de toekomst. Dat kan uit een soort overlevingsmechanisme zijn ontstaan, maar het was wel zijn grote kracht.”
De training ‘Groei als zakelijk leider op Robbeneiland’ beslaat elf dagen, waarvan zeven dagen in Zuid-Afrika. In Nederland worden onderdelen van de opleiding verzorgd door gastdocenten als Rob Snel (managing director van Grolsch), Wilma van Ingen (oud-voorzitter van Kamer van Koophandel) en Tjerk Bogtstra (voormalig tennisbondscoach). “Ze zullen vanuit hun eigen filosofie het geven van leiding belichten. Op die manier maken de deelnemers kennis met verschillende vormen van leiderschap. Met deze training willen we bereiken dat de deelnemer een betere leider wordt. Dat betekent ook dat je zakelijk succesvoller zal zijn. Vaak gaat het in Nederland louter nog om het halen van targets. “Maar”, benadrukt Rekers, “er is meer nodig om jezelf en je bedrijf goed te laten functioneren. Ook het contact met je mensen is bijvoorbeeld heel erg belangrijk. Dat maakt je ook als organisatie sterker.”
Bij de training zijn karaktereigenschappen van Mandela een leidraad, zegt Rekers. “Dan moet je denken aan typeringen als positief, vertrouwen, vooruitkijken, respect, verbindend en dienend.” De nacht in een cel op Robbeneiland noemt hij een essentieel onderdeel van de opleiding. “Echt terug naar de basis. De deelnemers zullen net als Mandela het gevoel van overleven beleven. De soberheid ervaren. Hoe ga ik om met moeilijke tijden en moeilijke omstandigheden? Het zal betekenen dat je jezelf tegenkomt. Hoe ga je om met die situatie? Accepteren dat het niet anders is. Van daaruit kijken wat ik wil bereiken en hoe kan ik daar komen? Dat zijn zaken waar we aandacht aan zullen besteden.”
Rekers rekent er op de reis naar Robbeneiland met een groep van tien leidinggevenden te kunnen maken. Die moeten elk 7950 euro voor de training neertellen. Een flink bedrag, maar volgens Rekers ‘voor de doelgroep een toegankelijk tarief’. “Vooral als je het omrekent naar de duur van de training. Het bedrag is dan te vergelijken met wat je doorgaans kwijt bent voor een dag durende opleiding.” Om de training te doorstaan, zal een goede motivatie vereist zijn, waarschuwt Rekers. “Mensen moeten naar zichzelf durven te kijken. Als iemand dat niet wil is de basis niet goed en kun je er beter niet aan beginnen.”
Opgemaakt door Bert Hellegers en gepubliceerd in de Twentsche Courant Tubantia op vrijdag 5 februari 2010