Rugbybal met handtekening Nelson Mandela

Afgelopen week ontving ik een unieke maar dan ook unieke rugbybal uit Zuid-Afrika met een originele handtekening van Nelson Mandela.

Majorie Nijbroek van Persgroep Nederland schreef er het volgende over. De link naar het artikel vind je onderaan.

Rugbybal met handtekening van Mandela; Frank heeft ‘m gewoon!

Dit vinden we zó’n bijzonder bericht dat we het graag met jullie willen delen. Hengeloër Frank Rekers mag zich sinds deze week de bijzonder trotse eigenaar noemen van een rugbybal met een originele handtekening van… Nelson Mandela! Hoe bijzonder is dat! Natuurlijk willen we daar wat meer van weten.
Frank is er zelf ook nog beduusd van dat hij eindelijk iets in huis heeft waarop de kostbare handtekening van Mandela, de man die hij enorm bewondert, staat. “Dit is zo bijzonder”, zegt hij.
Gelijkheid
Maar hoe komt een inwoner uit Hengelo aan een rugbybal met zo’n kostbare handtekening? “Ik heb wat met Zuid-Afrika”, begint Frank. Hij ging er meerdere keren op handelsmissie en op vakantie en deed er een leiderschapstraining voor Nederlandse leidinggevenden in Zuid-Afrika. Frank vindt het fantastisch hoe Mandela er in is geslaagd om culturen samen te brengen en ruziënde stammen te verenigen. “Nelson Mandela heb ik zeer hoog zitten. Hij is voor mij het symbool voor de hoogste vorm van leiderschap. Hij wist verschillende culturen bijeen te brengen, strijdende stammen voorwaarts te laten kijken, verzoende zich met de mensen die hem veroordeelden en met zijn gevangenisbewakers, hij geloofde in gelijkheid (tenslotte heeft ieder mens een rood hart) en was altijd dienend voor het hogere doel.”

Sport verbindt
Frank heeft zo ongeveer alles gelezen over Mandela wat er te lezen valt. Het boek dat hij nog niet had gelezen, was ‘Nelson Mandela en de wedstrijd die een volk verenigde’. Maar dat boek heeft hij nu ook uit en het is de indirecte reden dat hij nu de rugbybal in huis heeft. Het boek gaat over het WK Rugby dat in 1995, toen Mandela er president was, werd gehouden in uitgerekend Zuid-Afrika. “Mandela zag sport als verbindende factor. Rugby was een sport voor de blanken, maar Mandela heeft het voor elkaar gekregen dat het hele volk achter het nationale rugbyteam ging staan.” En hoe mooi was het resultaat: Zuid-Afrika pakte in eigen land de wereldtitel.

Onbeschrijfelijk
Maar veel belangrijker, via dat boek kwam Frank aan een naam en een adres van een Zuid-Afrikaan die de rugbybal met handtekening van de inspirerende leider in zijn bezit had. Tot zijn onnoemelijke verbazing hechtte de Zuid-Afrikaan niet zo veel waarde aan de bal met handtekening. “Dat was mijn geluk! Hij gunde mij de bal.” En deze week, 4 jaar en een paar dagen na het overlijden van Mandela, heeft Frank de rugbybal ontvangen. Zijn gevoel daarbij: “Onbeschrijfelijk.”

Inspirator
Ja, hij heeft er voor moeten betalen. Maar als Frank zou willen, zou hij de rugbybal vandaag nog voor het tienvoudige kunnen verkopen. Maar tuurlijk gaat hij dat niet doen, never! “De waarde is voor mij de symbolische betekenis van iemand die mij heel erg inspireert”, vat Frank samen.

Dag van de verzoening
Frank geeft in januari een lezing met workshop over verzoening, leiderschap en de Ubuntu-filosofie van Mandela. Vanaf vandaag kun je je daarvoor inschrijven en dat de inschrijving vandaag begint, is niet geheel toevallig. Want vandaag is het 16 december, de dag van de verzoening. “En Mandela was het die het begrip verzoening vorm heeft gegeven.”

Blue Monday
Frank geeft de lezing op maandagmiddag 15 januari. Ja, op Blue Monday oftewel de meest deprimerende dag van het jaar. “Maar deprimerend wordt zijn verhaal zeker niet, zegt Frank met een lach. “Het wordt een inspirerend changingmoment.” Wil je hier bij zijn? Je kunt je inschrijven via www.4human.nl of via mail: frank.rekers@4human.nl. Je betaalt €47 voor deelname.

 

 

Het artikel direct via lezen kan door te klikken hier.

Met waarde(n)lijke groet,
Frank Rekers